Nawigacja
· Strona główna
· Maryjne
· Download
· FAQ
· Forum
· Linki
· Galeria zdjęć
· Szukaj
· Maryjne
· Download
· FAQ
· Forum
· Linki
· Galeria zdjęć
· Szukaj
Aktualnie online
· Gości online: 1
· Użytkowników online: 0
· Łącznie użytkowników: 120
· Najnowszy użytkownik: annasol77
· Użytkowników online: 0
· Łącznie użytkowników: 120
· Najnowszy użytkownik: annasol77
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Książki warte...· Różaniec
· Obraz jasnogórski -...
· Matka
· Pielgrzymka
Najciekawsze
| · Młodzież... | [49] |
| · Różaniec | [40] |
| · Radio Maryja | [30] |
| · Opętani | [24] |
| · Kim jest ... | [17] |
Ostatnie artykuły
Ostatnio maryjni.pl
AdSense Google
Logowanie
Fotka z Galerii
Słoneczny panel
· Dziś jest:
Imieniny obchodzą:
Irma, Mikołaj, Łukasz
Irma, Mikołaj, Łukasz
6:05
19:05· Dzień trwa:
13 godzin 00 minut
13 godzin 00 minut
Jest krótszy od najdłuższego dnia o: 5:45
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.
09/09/2010 12:28
Jestem tu nowa. i Witam wszystkich serdecznie. 

31/08/2010 17:42
Witam nowych użytkowników, Rubinkę i najmniejobaw i nie tylko
z Maryją do przodu 
z Maryją do przodu 
30/08/2010 21:41
Zapraszam wszystkich na mojego bloga o tematyce katolickiej
www.wspolpracownic
y.blogspot.com . Mam nadzieję, że spodoba się "maryjnym"
www.wspolpracownicy.blogspot.com . Mam nadzieję, że spodoba się "maryjnym"

26/08/2010 15:54
Witam wszystkich. 

15/08/2010 18:17
wielu łask Bożych od Maryi Wniebowziętej dla wszystkich maryjnych 

12/07/2010 08:34
Pozdrawiam całą społeczność "maryjnych". 3majmy się Mamy a wszystko będzie dobrze.
23/06/2010 19:54
Wszystkiego najlepszego wszystkim Ojcom i Tatusiom na tym forum 

13/06/2010 17:52
Dzisiaj 13 czerwca. kolejna rocznica Objawień Fatimskich.
shaw 
shaw 
06/06/2010 17:43
Jerzy z dużej litery i przez "rz" 

06/06/2010 14:46

Wyszukuj tylko na katolickich i chrześcijańskich stronach
Zobacz temat
Forum :: Kult Maryi :: Dlaczego czcić Maryję?
|
Jak czcić Maryję dziś?
|
|
| Admin |
Dodany dnia 20-01-2009 23:13
|
|
Główny administrator ![]() Postów: 20 Data rejestracji: 13.12.08 |
Jeśli chodzi o kult maryjny, to szybki jego rozwój i szeroki zasięg datuje się od Soboru w Efezie w 431 r. Rodził się on z refleksji teologicznej. Na Soborze tym wyłoniło się pytanie, czy Maryi przysługuje tytuł Bogurodzicy (Theotokos). Po przyznaniu Jej przez Sobór tej godności wzmogła się niezmiernie cześć Matki Bożej. Na Wschodzie i Zachodzie zaczęto ku Jej czci budować świątynie i obchodzić święta. Kto mówi o Chrystusie, ten nie może milczeć o Maryi. W Niej bowiem urzeczywistniło się w pełni to zbawienie, które przyniósł nam Chrystus. Kto chce wiedzieć, co chrześcijaństwo daje człowiekowi, niechaj spojrzy na Maryję: Ona jest człowiekiem zbawionym. Ona żyje w pełni w Chrystusie. Jest więc naszym zadaniem czcić Maryję - Matkę Jezusa Chrystusa. Tylko ten, kto żywi cześć wobec człowieka, ma szansę wniknąć w jego tajemnicę. Jak zatem może i powinien czcić Maryję dzisiejszy człowiek? --
Ave Maryja i naprzód!
![]() |
| Julia |
Dodany dnia 07-02-2009 20:21
|
Debiutant![]() Postów: 1 Data rejestracji: 04.02.09 |
Witam! 11 lutego obchodzimy w naszej parafii pierwszy odpust w przepięknym sanktuarium Matki Bożej z Lourdes w Rudzie Śląskiej. Zachęcam do obejrzenia strony parafialnej. http://www.kochlowice.katowice.opoka.org.pl/ Czynne uczestniczenie w tej uroczystości jest odpowiedzią, jak można czcić NMP. Pozdrawiam:) |
|
|
|
| katarina |
Dodany dnia 02-03-2009 22:44
|
|
Administrator ![]() Postów: 22 Data rejestracji: 23.02.09 |
Jak napisał Admin - kult maryjny rodzi się z refleksji teologicznej. Myślę, że powinniśmy czcić Maryję rozumnie! Każdy, oczywiście na miarę swoich możliwości, powinien zastanowić się i zgłębiać, skąd wzięły się liczne nabożeństwa, pieśni, obrazy, sanktuaria...a nie poprzestawać na ich (wielkim niekiedy!) pięknie. Wtedy widać wyraźnie, że oddając cześć Matce Bożej, uwielbiamy Tego, Który Ją stworzył i uczynił dla Niej "wielkie rzeczy"(Łk 1, 48). |
| Edytowane przez Admin dnia 15-03-2010 23:14 | |
| Lukasz |
Dodany dnia 06-03-2009 22:07
|
Debiutant![]() Postów: 7 Data rejestracji: 04.03.09 |
Przychodzi mi na myśl życie Jana Pawła II i jego kult do Matki Bożej. Po stracie matki to Maryja stała się jego drugą Mamą... kiedyś w młodości nawet zanegował swoją pobożność maryjną, ale po przeczytaniu Traktatu o doskonałym nabożeństwie do NMP opuściły go wszelkie niepokoje. On zawierzył Jej całe swoje życie. Jego Totus tuus, Maria! nieustannie brzmiało przez cały okres posługi biskupiej i pontyfikatu. Jej się zawierzył, i dlatego teraz jest świętym, bo przecież Maryja jest najkrótszą, najszybszą i najpewniejszą drogą do Boga. JP II jest wzorem jak przez Maryję odnaleźć Chrystusa i osiągnąć zbawienie.
De Maria numquam satis!
|
| Edytowane przez Admin dnia 15-03-2010 23:16 | |
|
|
|
| Janusz55 |
Dodany dnia 05-03-2010 16:15
|
Debiutant![]() Postów: 1 Data rejestracji: 05.03.10 |
Niektórzy nie wierzą, że Matka Boża jest święta - jak jehowi. A ja mówię, że Bóg nic nie wleje do nieświętego naczynia... Matka Boża była, jest i będzie czystym naczyniem, dlatego Bóg wlał do naczynia świętego świętość zbawiciela Jezusa Chrystusa. Matkę Bożą czczę i kocham, daję temu wyraz w modlitwie, chodząc do kościoła, żegnając się przed każdą kapliczką, kościołem, krzyżem. Matkę Bożą trzeba kochać zawsze i wszędzie, na każdym kroku, myślą, uczynkiem, z całej siły, bez wytchnienia. Bo tylko przez Matkę Bożą, która zaprowadzi nas do Syna swego Zbawiciela Jezusa Chrystusa do nieba. Tylko Ona umie to uczynić i za to cześć i chwała Jej na wieki. Amen. |
| Edytowane przez Admin dnia 15-03-2010 23:18 | |
|
|
|
| chani |
Dodany dnia 02-04-2010 14:37
|
Debiutant![]() Postów: 8 Data rejestracji: 09.02.10 |
Ja polecam Koronkę do siedmiu boleści Maryi http://czupyt.blogspot.com/2010/03/koronka-do-sied miu-bolesci-matki-bozej.html oraz nabożeństwo za wynagrodzenie obelg przeciwko Maryi, http://adonai.pl/modlitwy/?id=soboty&kom_dodany=ok |
|
|
|
| Ania |
Dodany dnia 27-04-2010 15:26
|
Początkujący użytkownik![]() Postów: 12 Data rejestracji: 27.04.10 |
moim zdaniem dzisiejszy czlowiek powinien czcic w ten sposob ze np. odmawia koronke do siedmiu bolesci Matki Bozej. Uwazam ze nalezy ja czcic. czy wy tez tak uwazacie i dlaczego?
|
|
|
|
| krzysztof |
Dodany dnia 29-04-2010 14:52
|
Początkujący użytkownik![]() Postów: 26 Data rejestracji: 18.04.10 |
różaniec anioł pański ,nabożeństwo trzech zdrowas Maryjo szkaplerz karmelitański , i cudowny medali akty strzeliste swoje wole oddałem maryji |
|
|
|
| shk15 |
Dodany dnia 29-04-2010 15:18
|
Użytkownik![]() Postów: 67 Data rejestracji: 27.10.09 |
Wiele już powiedziano słusznych słów o Maryi. Dużo jest modlitw i nabożeństw. Wielu także przewodników w nabożeństwie do Matki Bożej. wymienić tu należałoby św. Bernarda, św. Ludwika, sługi Boże Augusta Hlonda i Stefana Wyszyńskiego, ale przede wszystkim św. Maksymiliana i papieża Jan Pawła II. Dlaczego czcić Maryję ? Czczę Matkę Bożą bo na to zasługuje. I tu mogę przytoczyć wiele przymiotów Maryi która zawsze prowadzi do swego Syna. Jest czuła, wyrozumiała, troskliwa, jest po prostu dobra. W Maryi jest tyle Miłości macierzyńskiej do nas że może ją otoczyć każdego z nas. Dobra Matka nie patrzy na nasze błędy, upadki ale z wyrozumiałością pomaga nam powstawać i iść dalej, bo wie że to nasze zmaganie ma największą wartość dla Boga. Jak czci Maryję? Naśladować. Ale żeby naśladować, należy wpierw poznać. A żeby poznać to wpierw należy obcować z Maryją. Wsłuchiwać się w jej słowa i powierzać siebie i swoje sprawy nadobniejsze. Zapraszam do poznania Pobiedzisk i jego historii i związków z Matką Bożą - www.panipobiedzisk.pl |
| Ania |
Dodany dnia 29-04-2010 19:35
|
Początkujący użytkownik![]() Postów: 12 Data rejestracji: 27.04.10 |
ona jest nasza pocieszycielka posredniczka wiec nie bojmy powierzec sie jej swoich problemow. |
|
|
|
| Przeskocz do forum: |