Nawigacja

Aktualnie online

· Gości online: 3

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 120
· Najnowszy użytkownik: annasol77

Ostatnio na forum

Najnowsze tematy
· Książki warte...
· Różaniec
· Obraz jasnogórski -...
· Matka
· Pielgrzymka
Najciekawsze
· Młodzież... [49]
· Różaniec [40]
· Radio Maryja [30]
· Opętani [24]
· Kim jest ... [17]

Ostatnie artykuły

Ostatnio maryjni.pl

· krzysztof06:32:39
· Piotr17:24:47
· Admin 1 dzień
· annasol77 1 dzień
· gosia 2 dni
· shk15 2 dni
· Sylwia 3 dni
· Filomena 4 dni
· mimaksio 6 dni
· Agnus 1 tydz.

AdSense Google

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Fotka z Galerii

Słoneczny panel

· Dziś jest:

Imieniny obchodzą:
Irma, Mikołaj, Łukasz
Wschód słońca: 6:05
Zachód słońca: 19:05
· Dzień trwa:
13 godzin 00 minut
Jest krótszy od najdłuższego dnia o: 5:45

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

09/09/2010 12:28
Jestem tu nowa. i Witam wszystkich serdecznie. Smile

31/08/2010 17:42
Witam nowych użytkowników, Rubinkę i najmniejobaw i nie tylko Kapelusze z głów z Maryją do przodu Egyptian

30/08/2010 21:41
Zapraszam wszystkich na mojego bloga o tematyce katolickiej Cool www.wspolpracownic
y.blogspot.com
. Mam nadzieję, że spodoba się "maryjnym" Grin

26/08/2010 15:54
Witam wszystkich. Kwiaty

15/08/2010 18:17
wielu łask Bożych od Maryi Wniebowziętej dla wszystkich maryjnych Jak w niebie

12/07/2010 08:34
Pozdrawiam całą społeczność "maryjnych". 3majmy się Mamy a wszystko będzie dobrze.

23/06/2010 19:54
Wszystkiego najlepszego wszystkim Ojcom i Tatusiom na tym forum Kwiaty

13/06/2010 17:52
Dzisiaj 13 czerwca. kolejna rocznica Objawień Fatimskich. Pfftshaw Sign of the Cross

06/06/2010 17:43
Jerzy z dużej litery i przez "rz" Grin

06/06/2010 14:46
Egyptian Sign of the Cross Egyptian

Wyszukuj tylko na katolickich i chrześcijańskich stronach

Zobacz temat

Drukuj temat
Jak czcić Maryję dziś?
Admin
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 20-01-2009 23:13
Awatar

Główny administrator

Data rejestracji: 13.12.08

Jeśli chodzi o kult maryjny, to szybki jego rozwój i szeroki zasięg datuje się od Soboru w Efezie w 431 r. Rodził się on z refleksji teologicznej. Na Soborze tym wyłoniło się pytanie, czy Maryi przysługuje tytuł Bogurodzicy (Theotokos). Po przyznaniu Jej przez Sobór tej godności wzmogła się niezmiernie cześć Matki Bożej. Na Wschodzie i Zachodzie zaczęto ku Jej czci budować świątynie i obchodzić święta.

Kto mówi o Chrystusie, ten nie może milczeć o Maryi. W Niej bowiem urzeczywistniło się w pełni to zbawienie, które przyniósł nam Chrystus. Kto chce wiedzieć, co chrześcijaństwo daje człowiekowi, niechaj spojrzy na Maryję: Ona jest człowiekiem zbawionym. Ona żyje w pełni w Chrystusie.

Jest więc naszym zadaniem czcić Maryję - Matkę Jezusa Chrystusa. Tylko ten, kto żywi cześć wobec człowieka, ma szansę wniknąć w jego tajemnicę.

Jak zatem może i powinien czcić Maryję dzisiejszy człowiek?

--
Dziękuję
Ave Maryja i naprzód! Aok

http://maryjni.pl
Julia
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 07-02-2009 20:21
Debiutant

Data rejestracji: 04.02.09

Witam!
11 lutego obchodzimy w naszej parafii pierwszy odpust w przepięknym sanktuarium Matki Bożej z Lourdes w Rudzie Śląskiej. Zachęcam do obejrzenia strony parafialnej.

http://www.kochlowice.katowice.opoka.org.pl/

Czynne uczestniczenie w tej uroczystości jest odpowiedzią, jak można czcić NMP.
Pozdrawiam:)

katarina
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 02-03-2009 22:44
Awatar

Administrator

Data rejestracji: 23.02.09

Jak napisał Admin - kult maryjny rodzi się z refleksji teologicznej. Myślę, że powinniśmy czcić Maryję rozumnie! Każdy, oczywiście na miarę swoich możliwości, powinien zastanowić się i zgłębiać, skąd wzięły się liczne nabożeństwa, pieśni, obrazy, sanktuaria...a nie poprzestawać na ich (wielkim niekiedy!) pięknie. Wtedy widać wyraźnie, że oddając cześć Matce Bożej, uwielbiamy Tego, Który Ją stworzył i uczynił dla Niej "wielkie rzeczy"(Łk 1, 48).
  Edytowane przez Admin dnia 15-03-2010 23:14

www.franciszkanska4.pl/mi
Lukasz
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 06-03-2009 22:07
Debiutant

Data rejestracji: 04.03.09

Przychodzi mi na myśl życie Jana Pawła II i jego kult do Matki Bożej. Po stracie matki to Maryja stała się jego drugą Mamą... kiedyś w młodości nawet zanegował swoją pobożność maryjną, ale po przeczytaniu Traktatu o doskonałym nabożeństwie do NMP opuściły go wszelkie niepokoje. On zawierzył Jej całe swoje życie. Jego Totus tuus, Maria! nieustannie brzmiało przez cały okres posługi biskupiej i pontyfikatu. Jej się zawierzył, i dlatego teraz jest świętym, bo przecież Maryja jest najkrótszą, najszybszą i najpewniejszą drogą do Boga. JP II jest wzorem jak przez Maryję odnaleźć Chrystusa i osiągnąć zbawienie.
De Maria numquam satis!
  Edytowane przez Admin dnia 15-03-2010 23:16

Janusz55
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 05-03-2010 16:15
Debiutant

Data rejestracji: 05.03.10

Niektórzy nie wierzą, że Matka Boża jest święta - jak jehowi. A ja mówię, że Bóg nic nie wleje do nieświętego naczynia... Matka Boża była, jest i będzie czystym naczyniem, dlatego Bóg wlał do naczynia świętego świętość zbawiciela Jezusa Chrystusa. Matkę Bożą czczę i kocham, daję temu wyraz w modlitwie, chodząc do kościoła, żegnając się przed każdą kapliczką, kościołem, krzyżem. Matkę Bożą trzeba kochać zawsze i wszędzie, na każdym kroku, myślą, uczynkiem, z całej siły, bez wytchnienia. Bo tylko przez Matkę Bożą, która zaprowadzi nas do Syna swego Zbawiciela Jezusa Chrystusa do nieba. Tylko Ona umie to uczynić i za to cześć i chwała Jej na wieki. Amen.
  Edytowane przez Admin dnia 15-03-2010 23:18

chani
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 02-04-2010 14:37
Debiutant

Data rejestracji: 09.02.10

Ja polecam Koronkę do siedmiu boleści Maryi http://czupyt.blogspot.com/2010/03/koronka-do-sied
miu-bolesci-matki-bozej.html

oraz nabożeństwo za wynagrodzenie obelg przeciwko Maryi, http://adonai.pl/modlitwy/?id=soboty&kom_dodany=ok

Ania
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 27-04-2010 15:26
Początkujący użytkownik

Data rejestracji: 27.04.10

moim zdaniem dzisiejszy czlowiek powinien czcic w ten sposob ze np. odmawia koronke do siedmiu bolesci Matki Bozej. Uwazam ze nalezy ja czcic. czy wy tez tak uwazacie i dlaczego? Wink

krzysztof
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 29-04-2010 14:52
Początkujący użytkownik

Data rejestracji: 18.04.10

różaniec anioł pański ,nabożeństwo trzech zdrowas Maryjo
szkaplerz karmelitański , i cudowny medali akty strzeliste
swoje wole oddałem maryji

shk15
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 29-04-2010 15:18
Użytkownik

Data rejestracji: 27.10.09

Wiele już powiedziano słusznych słów o Maryi. Dużo jest modlitw i nabożeństw. Wielu także przewodników w nabożeństwie do Matki Bożej. wymienić tu należałoby św. Bernarda, św. Ludwika, sługi Boże Augusta Hlonda i Stefana Wyszyńskiego, ale przede wszystkim św. Maksymiliana i papieża Jan Pawła II. Dlaczego czcić Maryję ? Czczę Matkę Bożą bo na to zasługuje. I tu mogę przytoczyć wiele przymiotów Maryi która zawsze prowadzi do swego Syna. Jest czuła, wyrozumiała, troskliwa, jest po prostu dobra. W Maryi jest tyle Miłości macierzyńskiej do nas że może ją otoczyć każdego z nas. Dobra Matka nie patrzy na nasze błędy, upadki ale z wyrozumiałością pomaga nam powstawać i iść dalej, bo wie że to nasze zmaganie ma największą wartość dla Boga. Jak czci Maryję? Naśladować. Ale żeby naśladować, należy wpierw poznać. A żeby poznać to wpierw należy obcować z Maryją. Wsłuchiwać się w jej słowa i powierzać siebie i swoje sprawy nadobniejsze.
Zapraszam do poznania Pobiedzisk i jego historii i związków z Matką Bożą - www.panipobiedzisk.pl

panipobiedzisk.pl
Ania
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 29-04-2010 19:35
Początkujący użytkownik

Data rejestracji: 27.04.10

ona jest nasza pocieszycielka posredniczka wiec nie bojmy powierzec sie jej swoich problemow.

Przeskocz do forum:

piątek, 10 września

Nasz Nauczyciel potwierdza prawdę o naszym losie: "Jeśli Mnie prześladowali, to i was będą prześladowali" (J 15,20).

Tu znajduje się fundament naszej wielkości. Być jak Nauczyciel! Jeśli cierpimy i umrzemy z Nim, tak jak On umarł, później także zmartwychwstaniemy i zatryumfujemy razem z Nim, tak jak On zatryumfował.

Cierpienie, ból, prześladowanie jest czymś przemijającym. Zwycięstwo i szczęście jest czymś ostatecznym. Jednakże, nie ma innego sposobu, aby osiągnąć rzeczy ostateczne, niż przejść najpierw przez przemijające.

Do nieba wzwyż, poprzez męki i krzyż!

· Pięć minut z Jezusem · Drukuj

Wygenerowano w sekund: 0.10
334,141 Unikalnych wizyt